Bye bye to the fifties

Categorie:

Wensen opdrachtgevers:

"We hebben gekeken naar een andere woning maar we hebben niets geschikts gevonden. We willen hier nu toch blijven wonen maar we hebben meer woonruimte nodig. De voormalige varkensstal is beschikbaar om er een werkruimte van te maken, maar ook een ontspanningsruimte voor de kinderen, plus de bijkeuken en garage."

Opmerking:

Door de beperkte hoogte en de staat van de voormalige varkensstal is gekozen om op diezelfde plek een nieuw bouwdeel te bouwen.

Uitvoering - eindresultaat:

Een eenvoudige conceptschets waarbij de 2 bouwdelen (woonhuis en nieuwbouw) worden verbonden door 2 (kast)lijnen werd omarmd door de opdrachtgevers.

Door de keuken te verplaatsen naar de oorspronkelijke berging/bijkeuken is de woonruimte vergroot.

De entree is verplaatst naar de zijkant als centraal punt tussen de 2 bouwdelen. De oorspronkelijke hoogte van de stal is nog herkenbaar in het nieuwe metselwerk met daarboven een kozijnloze glasstrook. Er ontstaat een zwevend dak effect, groot voordeel is dat het daglicht verder in de ruimte komt.

In de 2 kastlijnen zijn de kleur voorkeuren van de opdrachtgevers toegepast: oranje in de kastenwand met haard in het woonhuis, blauw-paars in de kastenwand met garderobe, schuifdeur naar bijkeuken en zitje in de ontspanningsruimte in de nieuwbouw.

De bestaande woning is aan de buitenkant gecementeerd, de bijbouw is uitgevoerd in een antraciet kleurige steen. De accoya gevelbekleding verbindt de 2 bouwdelen. Het lage bouwdeel is voorzien van een bijzondere hemelwaterafvoer: bestaande uit stalen profielen.

De voormalige jaren 50-woning met varkensstal is getransformeerd naar een hedendaagse woning met werkruimte en ontspanningsruimte voor de kinderen.